Grzybki marynowane

0 (0 ocen)

Grzybki marynowane doskonałe z małych grzybków

Składniki:

  • • ok 0,5 kg małych grzybków u mnie podgrzybki
    zalewa
    • 4 szklanki wody
    • 2/3 szklanki cukru
    • 2/3 szklanki octu
    • 1 łyżka soli
    Do każdego słoiczka
    • kawałek cebuli
    • kawałek liścia laurowego
    • kilka ziaren pieprzu
    • 1/2 łyżeczki gorczycy

Grzybki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Grzyby wyczyścić umyć zalać wodą gotować ok 10 minut po zagotowaniu wlać do wody 2 łyżki octu po chwili odcedzić na sicie
  • 2. Zalewa
    • Do wody dodać ocet ,cukier,sól. Zagotować zalewę.
  • 3. • Do każdego słoiczka dać kawałeczek cebuli ,dodać liść laurowy,pieprz i gorczycę Włożyć odcedzone gorące grzyby zalać marynatą zakręcić Wstawić słoiczki do ciepłej wody.Pasteryzować od zagotowania 15 -20 minut na wolnym ogniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy