Grzanki z pastą z bakłażana

0 (0 ocen)

Coś dla miłośników bakłażana i past wszelakich.

Składniki:

  • pół bakłażana

    1/2 pęczku szczypiorku

    1 garść zielonych oliwek (użyłam oliwek z czosnkiem w oleju z ziołami)

    2-3 ząbki marynowanego czosnku

    3 łyżki soku z cytryny

    1-2 łyżki jogurtu greckiego

    sól, pieprz

    grzanki z chleba/bagietki/bułki

Grzanki z pastą z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w plastry, rozgrzewamy patelnie grillową i podpiekamy bakłażana po obu stronach, do momentu, aż będzie miękki. Studzimy.

    Wkładamy do blendera: bakłażan, oliwki, czosnek, sok z cytryny miksujemy. Dodajemy tyle jogurtu, aby masa była jeszcze gęsta- mieszamy.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

    Z pieczywa robimy grzanki (opiekamy kromki na suchej patelni np. grillowej, aż się zarumienią).
    Grzanki podajemy z pastą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy