Gryczana z mielonym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na emeryturze. Ogromną przyjemność sprawia mi gotowanie popularnych potraw, alew nieco inny sposób.

Składniki:

  • ● 1 szkl. kaszy gryczanej
    ● 1/2 kg mielonego mięsa
    ● 1/4 główki kapusty
    ● cebula
    ● 3 ząbki czosnku
    ● marchewka
    ● pieprz
    ● sól
    ● przyprawa uniwersalna
    ● olej

Gryczana z mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na półmiękko.
    Z kapusty usuwamy
    wierzchnie liście, pozostałe
    grubo szatkujemy. Warzywa
    obieramy. Marchewkę ścieramy
    na tarce o dużych
    oczkach. Cebulę kroimy
    w kostkę, czosnek siekamy.
  • 2. Warzywa smażymy na
    rozgrzanym oleju. Osączamy
    z tłuszczu i przekładamy
    do kaszy. Doprawiamy przyprawa uniwersalna,
    solą i pieprzem. Dodajemy
    mięso, wlewamy 2 łyżki
    oleju i mieszamy. Zapiekamy
    40 minut (30 minut pod przykryciem,
    10 minut – bez pokrywki)
    w temp. 180 °C.

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy