Kasza gryczana z mięsem mielonym - "Sycyliana"

4.5 (195 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosta w wykonaniu, szybka, zadowoli każde "mięsożerne" brzuchy. Tu składniki na dwie sowite porcje. Można kombinować z ilością kaszy i mięsa :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone (wieprzowe): 50 dekagramów
    - marchewki: 2 sztuki
    - pieczarki: 4 sztuki
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - Posiekany koperek: 2 łyżki
    - sol pieprz cukier: 1 szczypta
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - koncentrat pomidorowy: 3 łyżeczki
    - śmietana (18%): 1 łyżka
    - szklanka bulionu (z kostki): 1 szklanka
    - olej do smażenia: 2 łyżki
    - kasza gryczana: 30 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana z mięsem mielonym - "sycyliana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mielone "Sycylina" 1. Na oleju podsmażyć mięso, dodać pokrojona cebulę, dusić jakieś 10 minut. Najlepiej potem przełożyć do garnka (chyba że patelnia jest głęboka to tak zostawić), dodać pokrojona w plasterki marchewkę, i pieczarki - trochę posłodzić. Wlać bulion i wrzucić listek laurowy. Dusić do miękkości (polecam cienko kroić marchew). Do sosu dodać koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki, trochę podgotować. Wymieszać jedną łyżeczkę koncentratu ze śmietaną i wlać do garnka. Doprawić według uznania sola i pieprzem. Posypać koperkiem. Na zdjęciu wersja z kaszą gryczaną. Pewnie dobrze by smakowało tez z ziemniakami,ryżem albo makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować