Gruszkowe kluski kładzione

0 (0 ocen)

  • 20 min

To danie to wspomnienie dzieciństwa. Dodatek gruszki dodaje kluskom słodkości i niezwykłego smaku.

  • 20 min

Składniki:

  • średnia gruszka
    pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    jajko
    szczypta cukru waniliowego
    1,5 szklanki mleka

Gruszkowe kluski kładzione - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelewamy do rondelka, gotujemy na wolnym ogniu.
  • 2. W tym czasie obieramy gruszkę i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Dodajemy mąkę, jajko i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko razem.
  • 3. Gdy mleko się zagotuje, za pomocą łyżki wrzucamy porcje ciasta na gotujące się mleko. Gotujemy całość jeszcze ok. 1 minuty.
  • 4. Przelwamy do miseczek i podajemy ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy