Kładzione kluski półfrancuskie

  • wyświetlono: 9020 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Biorę udział w konkursach kulinarnych i festynach. Zdobyłam już kilka nagród. Kluski są doskonałymdodatkiem do zup i mięs.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Anna Cacek, Wola Orzechowska

Składniki

● 3 dag miękkiego masła
● 2 jajka
● 15-20 dag mąki
● szczypta soli
● szczypta proszku do pieczenia
● mleko lub woda
● 2 dag słoniny lub boczku

Sposób przygotowania przepisu:

Kładzione kluski półfrancuskie

  • 1. Masło ucieramy z jajkami,
    a następnie mieszamy z mąką,
    solą i proszkiem do pieczenia.
    Wlewamy tyle mleka, aby zagnieść
    ciasto o konsystencji
    ziemniaczanego purée.
  • Kładzione kluski półfrancuskie2. Porcje ciasta wkładamy łyżką
    do wrzącej osolonej wodę (przed
    nałożeniem ciasta łyżkę za każdym
    razem zanurzamy w wodzie) i gotujemy ok. 2 minut.
    Polewamy pokrojoną i wytopioną
    słoniną lub boczkiem.

Porady

Do ciasta możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Kluski można też przygotować na słodko
z dodatkiem cukru i podać ze śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakikluski

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski z makiem

Dodane przez: joanna30

Kluski z makiem

Pyszne danie wigilijne.

image-0p3ddbe

Dodane przez: JulkaTomeczek

Kluski z makiem

Zrobiłam je pierwszy raz na święta,...

kluski ziemniaczane

Dodane przez: marta625

Kluski ziemniaczane, czyli kopytka

Kluski ziemniaczane można przygotować...

Kluski śląskie ze szpinakiem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kluski śląskie ze szpinakowym sosem

Jest to moja propozycja na syty...

Kluski podolskie

Dodane przez: Netka

Kluski podolskie

Pyszne i zdrowe kluseczki pochodzące...

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...