Kładzione kluski półfrancuskie

  • wyświetlono: 9903 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Biorę udział w konkursach kulinarnych i festynach. Zdobyłam już kilka nagród. Kluski są doskonałymdodatkiem do zup i mięs.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Anna Cacek, Wola Orzechowska

Składniki

● 3 dag miękkiego masła
● 2 jajka
● 15-20 dag mąki
● szczypta soli
● szczypta proszku do pieczenia
● mleko lub woda
● 2 dag słoniny lub boczku

Sposób przygotowania przepisu:

Kładzione kluski półfrancuskie

  • 1. Masło ucieramy z jajkami,
    a następnie mieszamy z mąką,
    solą i proszkiem do pieczenia.
    Wlewamy tyle mleka, aby zagnieść
    ciasto o konsystencji
    ziemniaczanego purée.
  • Kładzione kluski półfrancuskie2. Porcje ciasta wkładamy łyżką
    do wrzącej osolonej wodę (przed
    nałożeniem ciasta łyżkę za każdym
    razem zanurzamy w wodzie) i gotujemy ok. 2 minut.
    Polewamy pokrojoną i wytopioną
    słoniną lub boczkiem.

Porady

Do ciasta możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Kluski można też przygotować na słodko
z dodatkiem cukru i podać ze śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakikluski
 

Komentarze

Podobne przepisy

kluski kładzione z czekoladą

Dodane przez: Agiatis

Kluski kładzione z czekoladą

Kładzione kluski to moja wersja...

gotowe danie

Dodane przez: ziutula

kładzione kluski kopytkowe marchwekowo-ziemniaczane...

kluski kopytkowe polać skwarkami...

kluski

Dodane przez: natalia

Kluski kładzione

szybkie

Szpecle (  niemiecki kluski kładzione )

Dodane przez: Anyzkowo

Szpecle (niemiecki kluski kładzione)

Świetny dodatek do zup

Śniadanie podano;)

Dodane przez: zielonakuchnia

Gruszkowe kluski kładzione

To danie to wspomnienie dzieciństwa....

kluseczki

Dodane przez: marzena04010

KLUSKI KŁADZIONE KUKURYDZIANE

Pyszny dodatek do mięs i nie tylko.Moja...