Golonka w winie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

dla amatorów goloneczki

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 golonki ok 1 kg
    1 por cały
    1 cebula
    300 gr marchewki
    2 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren jałowca
    1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
    2 łyżki sosu sojowego
    3/4 szkl czerwonego wina
    1,5 szkl wywaru
    szczypta czerwonej papryki
    szczypta chili
    1 łyżka mąki
    2 łyżki śmietany
    sól, pieprz

Golonka w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć i zalać wodą, dodać cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Gotować ok 1 godzinę.
    Wyjąć golonki, wywar przecedzić i odstawić. Golonki ułożyć w głębokiej patelni lub rondlu do duszenia, dodać marchewki, posypać przyprawą do wieprzowiny, dodać sos sojowy i pokrojony por, podlać wywarem ok 1 szkl i wino.. dusić ok 1 godzinę, w razie potrzeby dodać wywaru. Na koniec wyjąć golonki i marchewki a resztę wywaru razem z porem wymieszać z mąką i śmietaną dodać paprykę i chili i w razie potrzeby sól i pieprz po czym zmiksować blenderem i zagotować. Podawać golonki z marchewką polane sosem, dodatkowo podać chrzan.

Komentarze

Podobne przepisy