Gołąbki do gębki

2 (1 ocen)

Bułeczki te są rozkoszne w swej formie i prostocie wykonania,Smakują wybornie:)

Składniki:

  • 1 szkl.letniego mleka,45dkg mąki, łyżeczka cukru,1/4 kostki drożdży,1/3 kostki masła (roztopionego i wystudzonego),szczypta soli,2 jaja,migdały słupki,goździki,ewent.zioła prowansalskie lub czosnek granulowany

Gołąbki do gębki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać lekko mleko ,dodać cukier,pokruszone drożdże ,łyżkę mąki i lekko wymieszać.Zostawić do spulchnienia na ok.20 min. potem dodać resztę składników i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1-1,5godz,a podwoi wielkość.o tym czasie wyrobić ręcznie ciasto ,aż zacznie odchodzić od rąk.Następnie odrywać po kawałku i formować wałeczki,które następnie trzeba wywinąć delikatnie w supeł. wg wzoru i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem . W krótszej końcówce zrobć oczka z goździków,a dzióbki z migdałów pociętych w słupki.Dłuższy koiec węzełka naciąć 3razy -to utworzy ogon.Upiec w temp.180'C przez ok.35min.po ostudzeniu ozdobić lukrem ubitym z białka,cukru pudru i soku z cytryny.

Porady

Gołąbki można nadziać dowolnym nadzieniem słodkim, lub wytrawnym,ale wówczas do ciasta dodać zioła prowansalskie lub czosnku granulowanego.Swietnie smakują z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy