Gołąbki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis z czasów moich dziadków. Gotowała je babcia, mama, a teraz ja.

Składniki:

  • ● 2 kg ziemniaków
    ● jajko
    ● 1/2 kg mielonego mięsa
    ● 3 cebule
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżki kaszy manny
    ● 4 łyżki bułki tartej
    ● główka sparzonej kapusty
    ● łyżka octu
    ● przyprawa uniwersalna
    ● szczypta ziół prowansalskich
    ● pieprz

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy jak na
    placki, odciskamy. Cebule
    kroimy i podsmażamy. Mieszamy
    z ziemniakami wraz
    z resztą składników. Możemy
    dodać trochę bułki tartej.
  • 2. Farsz nakładamy na liście
    kapusty. Zawijamy pod spód.
    Na dnie garnka kładziemy kilka
    liści kapusty, na to gołąbki.
    Zalewamy wodą, gotujemy do
    miękkości. Na koniec dodajemy
    trochę octu. Podajemy
    z sosem pieczarkowym lub
    stopionym masłem. Odgrzewamy
    na parze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Komentarze

Podobne przepisy