Francuskie ciastka z jabłkami i toffi

0 (0 ocen)

Ciasteczka powstają szybko, nie wymagają dużej ilości składników, a co najważniejsze są pyszne!!!

Składniki:

  • Składniki na około 8-10 ciastek:
    • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
    • Około ½ opakowanie masy krówkowej (około 150-170g),
    • Około 4-5 jabłek,
    • Jajko do posmarowania

Francuskie ciastka z jabłkami i toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podzielone ciasto 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy na około 8-10 część. Wszystko zależy jakiej wielkości mamy jabłka. Jeśli są one duże wyjdzie mniej ciastek, ale większe.
  • smarowanie 2. Na każdym wyciętym prostokącie smarujemy masę krówkową, równomiernie ją rozprowadzając.
  • przed pieczeniem 3. Jabłka obieramy ze skórki , przecinamy na połowę i kroimy w plasterki. Pocięte kawałki jabłka układamy na toffi zakładając jedno na drugie.
    Brzegi ciasta francuskiego delikatnie zawijamy ku górze i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (190˚C).
    Po wyjęciu studzimy i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy