Ciasteczka powstają szybko, nie wymagają dużej ilości składników, a co najważniejsze są pyszne!!!
Składniki:
Składniki na około 8-10 ciastek:
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
• Około ½ opakowanie masy krówkowej (około 150-170g),
• Około 4-5 jabłek,
• Jajko do posmarowania
Francuskie ciastka z jabłkami i toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy. Dzielimy na około 8-10 część. Wszystko zależy jakiej wielkości mamy jabłka. Jeśli są one duże wyjdzie mniej ciastek, ale większe.
2.Na każdym wyciętym prostokącie smarujemy masę krówkową, równomiernie ją rozprowadzając.
3.Jabłka obieramy ze skórki , przecinamy na połowę i kroimy w plasterki. Pocięte kawałki jabłka układamy na toffi zakładając jedno na drugie.
Brzegi ciasta francuskiego delikatnie zawijamy ku górze i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (190˚C).
Po wyjęciu studzimy i gotowe.
Komentarze