Filety z ziołami i surówką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rodzina Kiwaczów ze Ścinawy Polskiej zaprosiła nas na lekki i pyszny obiad.

Składniki:

  • ● 2 filety z kurczaka
    ● zioła: po 1,5 łyżeczki bazylii, oregano, rozmarynu, majeranku, tymianku, cząbru
    ● sól, pieprz
    ● biały sos z torebki
    ● koperek do sosu
    Surówka:
    ● sałata lodowa
    ● papryka żółta i zielona
    ● 3 pomidory
    ● mały słoik zielonych oliwek
    ● sól
    ● 2 ogórki
    ● pęczek rzodkiewek
    ● gotowy sos ziołowo-koperkowy

Filety z ziołami i surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zalewę: do 1 litra
    zimnej wody wsypujemy po
    łyżeczce ziół, mieszamy. Filety
    dokładnie myjemy, zanurzamy
    w zalewie. Wkładamy
    do lodówki na dobę.
  • 2. Filety osączamy, oprószamy
    solą i pieprzem. Posypujemy
    ziołami. Gotujemy na
    parze ok. 30 minut. Biały sos
    przygotowujemy według
    przepisu na opakowaniu, dodajemy
    posiekany koperek,
    mieszamy. Polewamy wyłożone
    na talerze filety.
  • 3. Warzywa na surówkę myjemy.
    Liście sałaty rwiemy
    na kawałki, oliwki osączamy,
    pomidory, ogórki, rzodkiewkę
    i papryki kroimy. Wszystko
    mieszamy, doprawiamy
    do smaku i polewamy sosem
    ziołowo-koperkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Komentarze

Podobne przepisy