filet w płaszczyku

0 (0 ocen)

  • 45 min

To danie to urozmaicona wersja kotleta z kurczaka. Czasochłonna ale bardziej wykwintna. Nadzienie pieczarkowe dzięki dodatkowi serka topionego jest kremowe i delikatne. Taki filet z powodzeniem możemy podać na eleganckim przyjęciu.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    300 g pieczarek
    50 g serka topionego (najlepiej kremowy maasdamer)
    1/2 małej cebuli
    ząbek czosnku
    1 duża kulka mozarelli
    kilka kolorowych pomidorków koktailowych (lub zwykły pomidor)
    sól
    pieprz
    słodka i ostra papryka
    3 łyżki oleju

Filet w płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na płaty, posolić, posypać pieprzem i papryką i obsmażyć z obu stron na złoto. Blaszkę do pieczenia mięsa lub naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i ułożyć mięso.
  • 2. Pieczarki zetrzeć, cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć. Przyprawić, dodać starty czosnek i serek topiony, dokładnie wymieszać. Przestudzić i rozłożyć na filetach. Mozarellę i pomidory pokroić w plastry. Na pieczarkach ułożyć ser a następnie plasterki pomidorków. Piec zapiec w piekarniku w 200*C na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy