To danie to urozmaicona wersja kotleta z kurczaka. Czasochłonna ale bardziej wykwintna. Nadzienie pieczarkowe dzięki dodatkowi serka topionego jest kremowe i delikatne. Taki filet z powodzeniem możemy podać na eleganckim przyjęciu.
45 min
Składniki:
2 filety z kurczaka
300 g pieczarek
50 g serka topionego (najlepiej kremowy maasdamer)
1/2 małej cebuli
ząbek czosnku
1 duża kulka mozarelli
kilka kolorowych pomidorków koktailowych (lub zwykły pomidor)
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
3 łyżki oleju
Filet w płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na płaty, posolić, posypać pieprzem i papryką i obsmażyć z obu stron na złoto. Blaszkę do pieczenia mięsa lub naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i ułożyć mięso.
2.Pieczarki zetrzeć, cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i usmażyć. Przyprawić, dodać starty czosnek i serek topiony, dokładnie wymieszać. Przestudzić i rozłożyć na filetach. Mozarellę i pomidory pokroić w plastry. Na pieczarkach ułożyć ser a następnie plasterki pomidorków. Piec zapiec w piekarniku w 200*C na złoto.
Komentarze