Faszerowany bakłażan

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zapiekany bakłażan z pysznym wnętrzem z suszonego pomidora, łososia i żółtego sera. Idealny pomysł na lekki obiad lub kolację.

  • 45 min

Składniki:

  • 15 dag łososia ugotowanego na parze
    4 suszone pomidory
    2 plasterki żółtego sera
    mała czerwona cebula
    szczypiorek
    łyżka majonezu
    średniej wielkości bakłażan
    sól himalajska
    pieprz kolorowy

    kilka plasterków limonki

Faszerowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Połówki oberżyny lekko solimy. Wydrążony środek bakłażana kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonego wnętrza bakłażana dodajemy pokrojone pomidory, rozdrobnionego łososia, pokrojony ser, cebulę, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i próbujemy do smaku. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy możemy użyć ulubionych ziół i soku z limonki. Wcześniej wydrążone połówki smarujemy olejem z pod pomidorów. I nadziewamy farszem. Pieczemy około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podajemy ozdobione plasterkami cytryny lub limonki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy