Z dynią można wszystko, od obiadu po deser czy taką kakaową kawę na dzień dobry :) Muszę zamrozić spore zapasy puree z dyni na zimę, by móc częściej cieszyć się taką kawką
Składniki:
3 łyżki puree z dyni
200 ml mleka
50 ml wody
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 czubata łyżeczka kakao rozpuszczalnego
0,25 łyżeczki przyprawy do piernika
50 ml śmietany 30%
Szczypta cukru pudru
Szczypta cynamonu
Dyniowe mocaccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do rondelka wrzucić puree i wlać mleko, podgrzać.
50 ml wody zagotować, wsypać kawę i kakao, wymieszać. Dodać przyprawę do piernika, wlać do rondelka, wymieszać. Podgrzać całość (temperatura zależy od Waszych preferencji).
Śmietankę ubić ze szczyptą cukru pudru.
Do szklanki wlać kawę, na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, oprószyć cynamonem. Od razu podawać
Komentarze