Dynie nadziewane grzybami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

...

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 4 małe dynie
    200 g boczniaków
    200 g grzybów shitake
    125 g masła
    50 g cukru brązowego
    Sól
    Mielona gałka muszkatołowa
    Mielony cynamon
    Goździki
    1 łyżka syropu klonowego
    1 pęczek mieszanych ziół / liście laurowe , rozmaryn /
    8 plastrów bekonu / ok. 100g / sugeruję więcej
    1 cebula

Dynie nadziewane grzybami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie umyć , odciąć wierzchy , usunąć pestki . Grzyby oczyścić , pokroić. Na patelni roztopić połowę masła , dodać grzyby , podsmażyć. W rondelku rozpuścić resztę masła , wymieszać z cukrem i solą , cynamonem , gałką muszkatołową i goździkami / wcześniej je zemleć/.

    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Dynie posmarować w środku masłem z przyprawami oraz syropem klonowym. Do każdej dyni włożyć porcję duszonych grzybów.

    Bekon pokroić w paski , wyłożyć na grzyby w dyniach. Dynie ustawić w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obrać , pokroić w ćwiartki , zioła opłukać , oba składniki włożyć do naczynia z dyniami. Wlać gorącą wodę na wysokość 3 cm. Dynię dusić w piekarniku ok. 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy