Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z mąką. Dodać cukier,sól,jajka i mleko. Wymieszać. Następnie dodać roztopioną margarynę.
Z tych składników wyrobić dokładnie ciasto. Kulę z ciasta włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować jedną część na prostokąt,posmarować masą makową i posypać wiórkami kokosowymi. Zwinąć ciasno roladę i pokroić na ukos. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo.
2.Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środku każdej lekko naciskać drewnianą łopatką. Drożdżówki posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać wystudzone drożdżówki.
Komentarze