Drożdżówki z makiem

5 (157 ocen)

Pyszne nawet na drugi dzień.UWAGA!Na jednej się nie kończy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    100g stopionego masła
    4 łyżki cukru
    3 żółtka
    20g świeżych drożdży

    Masa makowa
    Lukier
    Migdały siekane

    Jajko
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, kiedy się rozpuszczą zalać je połową mleka i wymieszać z jedną łyżką mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić zaczyn na 15 minut.

    Do zaczynu dodać żółtka, pozostałe mleko, cukier i masło.

    Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

    Ciasto odłożyć na 1,5h w ciepłe miejsce.

    Wyrośnięte rozwałkować na prostokąt, na cieście rozsmarować masę makową i zwinąć jak roladę.

    Pokroić na kawałki, każdy przycisnąć tępą stroną noża by boki wywinęły się do góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować