Drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbia je moja cała rodzina. Świetnie nadają się do popołudniowej kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 1kg mąki
    0,5 l mleka
    4-5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    10 dkg margaryny
    6 łyżek oleju
    5 dkg drożdży
    pół łyżeczki soli
    cukier waniliowy
    masa makowa

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 7 dkg margaryny roztapiamy w mleku (resztę pozostawiamy do kruszonki). Jajka rozbić, dodać sól- delikatnie podgrzewając roztrzepać.
  • 2. Z drożdży, odrobiny mleka, 2 łyżek cukru i mąki przygotowujemy rozczyn. gdy zacznie rosnąć rozpoczynamy zagniatanie ciasta.
  • 3. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko z margaryną,podgrzane jajka,później rozczyn z drożdży.Mąki dodajemy tak. aby ciasto nie było zbyt rzadkie,na koniec wyrabiania dodajemy olej.Ciasto podzielić na 2-3 części.Każdą część rozwałkować na stolnicy posmarować masą makową zwinąć.Pokroić na 3-4 cm kawałki.
  • 4. Każdy kawałek obrócić na leżąco, umoczyć w mące i układać na blaszce. z reszty margaryny, 3 łyżek mąki i cukru zagnieść kruszonkę, posypać drożdżówki>Piec ok.25 min w 160º.smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy