Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.7 dkg margaryny roztapiamy w mleku (resztę pozostawiamy do kruszonki). Jajka rozbić, dodać sól- delikatnie podgrzewając roztrzepać.
2.Z drożdży, odrobiny mleka, 2 łyżek cukru i mąki przygotowujemy rozczyn. gdy zacznie rosnąć rozpoczynamy zagniatanie ciasta.
3.Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko z margaryną,podgrzane jajka,później rozczyn z drożdży.Mąki dodajemy tak. aby ciasto nie było zbyt rzadkie,na koniec wyrabiania dodajemy olej.Ciasto podzielić na 2-3 części.Każdą część rozwałkować na stolnicy posmarować masą makową zwinąć.Pokroić na 3-4 cm kawałki.
4.Każdy kawałek obrócić na leżąco, umoczyć w mące i układać na blaszce. z reszty margaryny, 3 łyżek mąki i cukru zagnieść kruszonkę, posypać drożdżówki>Piec ok.25 min w 160º.smacznego!
Komentarze