Drożdżówka z rabarbarem z kruszonką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna drożdżówka z rabarbarem i kruszonką z dodatkiem skórki pomarańczowej. Idealne ciasto na piknik:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - olej: 1 szklanka
    - mleko: 2 szklanki
    - cukier: 2 szklanki
    - jajka: 6 sztuk
    - sól: 1 szczypta
    - drożdże: 100 gramów

    - mąka pszenna: 1 kilogram
    - skórka pomarańczowa: 100 gramów
    - rabarbar (obrany i pokrojony): 400 gramów

Drożdżówka z rabarbarem z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, mleko, cukier, jajka, drożdże i szczyptę soli włożyć wieczorem do miski i pozostawić na noc (nie wolno mieszać ani ugniatać).
    Na drugi dzień dosypać przesianą mąkę, dodać skórkę pomarańczową oraz pokrojony rabarbar. Ciasto wyrobić i wlać do formy, a gdy podrośnie włożyć do zimnego piekarnika. Posypać kruszonką.
    Piec około 1 godz. w 170*C.

Komentarze

Podobne przepisy