Drożdżówka z kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszna tradycyjna drożdżówka, to idealny deser, jak u babci :)

Składniki:

  • forma 24x36

    1 kg mąki
    10 dag drożdży
    3 łyżki cukru
    15 dag margaryny
    1/2 l ciepłego mleka
    3 żółtka

    KRUSZONKA:
    1/4 szkl mąki krupczatki
    2 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki margaryny

Drożdżówka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w mleku i wlać do mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ciasta, i wyrabiać, na końcu dodać roztopioną margarynę i dokładnie wyrobić. Odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Składniki na kruszonkę połączyć, ale nie zlepiać w jednolite ciasto.
  • 3. Ciasto drożdżowe wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posypać kruszonką.
  • 4. Piec ok. 1 godz. w 190*

Komentarze

Podobne przepisy