Domowy smalec

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mała odmiana od codziennego jedzenia .

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 1 kg zmielonej słoniny wieprzowej
    2 średnie cebule
    pół ząbka czosnku
    1 pętko kiełbasy
    1 małe jabłko
    1 liść laurowy
    1 łyżka majeranku i mniejsza łyżka ziół prowansalskich
    sól , pieprz

Domowy smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy smalec 1. Włożyć słoninę do rozgrzanego garnka i przetapiać na małym ogniu często mieszając by nie przywarła . Gdy słonina się wytopi dodać liść laurowy a następnie wsypać do garnka drobno pokrojoną kiełbasę, kiedy zacznie się rumienić dodać wyciśnięty lub pokrojony czosnek i cebulę i drobniutko pokrojone jabłko . Po zrumienieniu się cebuli dodajemy resztę przypraw i odstawiamy by smalec ostygł . Kiedy będzie już chłodny wyciągamy liść laurowy i przekładamy smalec w naczynie do niego przeznaczone . Odstawiamy na noc by smalec zastygł.

Porady

Możemy dodawać też inne przyprawy .

Komentarze

Podobne przepisy