• Domowy smalec

    Autor: Anna Opara, Supraśl

  • Opiekuję się osobami starszymi. Zbieram też regionalne przepisy.

  • Składniki

    ● 1 kg słoniny
    ● 2 kwaśne jabłka
    ● cebula
    ● 100 ml mleka
    ● sól, pieprz
    ● majeranek

  • Sposób przygotowania

    1.

    Słoninę schładzamy, usuwamy skórę i kroimy. Przepuszczamy przez maszynkę. Przekładamy do garnka i topimy na małym ogniu, często mieszając.

    2.

    Jabłka i cebulę obieramy. Kroimy w małą kostkę. Dodajemy do słoniny pod koniec topienia. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Studzimy. Wlewamy mleko. Mieszamy i od stawiamy, by masa zastygła. Podajemy do chleba.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    szkola_babci
  • 0 komentarzy

Autor: Anna Opara, Supraśl

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-25T13:45:41+02:00

183 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_11-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »