Domowy smalec

  • wyświetlono: 258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Opiekuję się osobami starszymi. Zbieram też regionalne przepisy.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Anna Opara, Supraśl

Składniki

● 1 kg słoniny
● 2 kwaśne jabłka
● cebula
● 100 ml mleka
● sól, pieprz
● majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy smalec

  • 1. Słoninę schładzamy, usuwamy
    skórę i kroimy. Przepuszczamy
    przez maszynkę.
    Przekładamy do garnka
    i topimy na małym ogniu,
    często mieszając.
  • 2. Jabłka i cebulę obieramy.
    Kroimy w małą kostkę. Dodajemy
    do słoniny pod koniec
    topienia. Doprawiamy
    solą, pieprzem i majerankiem.
    Studzimy. Wlewamy
    mleko. Mieszamy i od stawiamy,
    by masa zastygła.
    Podajemy do chleba.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

KANAPKA Z KASZANKĄ I PIECZONYM JABŁKIEM – NA CIEPŁO

Dodane przez: Ostra Na Słodko

KANAPKA Z KASZANKĄ I PIECZONYM JABŁKIEM –...

Dziś mam dla Was przepis na genialną...

image-27eg6wm

Dodane przez: Di gotuje

Indyk z galaretką z praski/szynkowara

Poniższy przepis jest bardzo łatwy,...

image-1rbs75k

Dodane przez: Justyna1194

Twaróg śniadaniowy

Nie ma to jak ser własnej roboty...

pyszne naleśniki wytrawne o smaku czosnkowym.

Dodane przez: patunia1987

NALEŚNIKI O SMAKU CZOSNKOWYM

Pyszne wytrawne naleśniki o smaku...

image-17scmcy

Dodane przez: anita176

salceson podrobowy

pyszna domowa wędlina

keczupowy śledzik

Dodane przez: karolinajedynak24

KECZUPOWY ŚLEDZIK

Bardzo szybki , smaczny i efektywny...