Domowe wstążki z sosem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mój synek uwielbia taki domowy makaron. Zawsze pomaga mi w jego przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Makaron:
    - 200 g mąki
    - 2 jajka
    - szczypta soli
    - przegotowana , letnia woda

    Sos:
    - 250 g mięsa mielonego
    - 100 g szynki
    - cebula
    - kilka pieczarek
    - koncentrat pomidorowy
    - 3 plasterki serka topionego o smaku szynki
    - sól, pieprz

Domowe wstążki z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, wbij 2 jajka i stopniowo dolewaj wodę. Zagnieć ciasto, tak aby było dosyć twarde. Całość podziel na kilka mniejszych części. Każdą rozwałkuj na grubość około 1-2 mm, podsypując mąką. Rozłóż do przeschnięcia. Krój na paseczki o szerokości 1 cm. Gotuj w osolonej wodzie jak każdy makaron. Po ugotowaniu odcedź i przepłukaj w zimnej wodzie
  • 2. Cebulę podsmaż, dodaj mięso i odrobinę wody, pieczarki. Duś do miękkości. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw do smaku. Pod koniec duszenia wrzuć serek topiony. Dokładnie rozmieszaj. Podawaj makaron polany sosem.

Komentarze

Podobne przepisy