Domowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne bułeczki na śniadanie, upieczone w domowym zaciszu...Moja córeczka je uwielbia...

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - drożdże (świeże): 30 gramów
    - woda (o temp.około 37 stopni C): 300 mililitrów
    - oliwa (lub olej rzepakowy): 3 łyżki
    - sól (morska,gruboziarnista): 1 łyżeczka
    - cukier (kryształ): 0.5 łyżeczki
    DO POSYPANIA::
    - zioła do posypania (suszone:czarnuszka,tymianek): 2 łyżki

Domowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier połaczyć z drożdżami i ciepłą wodą. Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić jednolite ciasto (podsypując mąką pszenną) przykryć ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
  • 2. Ciasto ponownie wyrobić, formować małe bułeczki.posypać ziołami (można posypać serem),kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy