Deser truskawkowo marcepanowy

0 (0 ocen)

  • 35 min

Temu deserowi nikt się nie oprze

  • 35 min

Składniki:

  • Na 4 szklanki:
    12 herbatników
    400 g truskawek
    100 g pasty migdałowej
    10 ml wody
    80 g cukru

    Dla kremu:
    3 żółtka
    1 laska wanilii
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    30 ml mleka
    80 g masła
    10 g cukru

Deser truskawkowo marcepanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć i usunąć szypułki, pokroić truskawki. Umieścić je w misce i posypać cukrem na syrop. Pokroić niektóre truskawki, że połowę. Przygotować krem: w rondelku, wlać mleko, dodać startą laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia. W misce, utrzeć żółtka i cukier, następnie dodać mąki kukurydzianej. Wlać mleko waniliowe wrzące!!! Wymieszać i wlać to do garnka i gotować 2 minuty, cały czas mieszając. Do wrzątku dodać masło, wymieszać, schłodzić i przechowywać w lodówce. Zbieraj sok z truskawek i zanurzyć szybko łyżką. Następnie ułóż na dole każdej szklanki warstwę herbatników, połowę truskawek, krem, znowu truskawki i warstwę herbatników. Na koniec rozwałkować marcepan, kroimy go o średnicy okularów i kładziemy na herbatniki.

Porady

Włóż na 2 godziny do lodówki

Komentarze

Podobne przepisy