Czerwone roladki

0 (0 ocen)

Coś pomiędzy gołąbkami a sushi na ciepło, zobaczcie sami

Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku
    pierś z kurczaka ok 500 g
    cebula
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    bułka tarta 2-3 łyżki
    zblanszowane liście czerwonej kapusty ok. 12 sztuk
    3 szklanki soku z pomidorów (z kartonika)
    sól, pieprz,słodka papryka w proszku

Czerwone roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz do ruloników 1. Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku (3 szklani)
    Gotową kaszę osączamy i studzimy.
    Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju.
    Do ostudzonej kaszy dodajemy cebulę, jajko bułkę tartą, przyprawiamy solą i pieprzem , mieszamy.
  • zawijanie roladek 2. Filet myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na podłużne paski, krótsze od liści kapusty, solimy je i oprószamy papryką słodką.
    Na liściach kapusty (sparzonych przez ok 3-4 minuty) kładziemy porcje kaszy, na środek filet, zawijamy tak aby mięso było otulone kaszą. Zwijamy jak gołąbki.
  • roladki przed pieczeniem 3. Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sokiem pomidorowym.
    Pieczemy 50 minut w 180*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy