Coś pomiędzy gołąbkami a sushi na ciepło, zobaczcie sami
Składniki:
1 szklanka pęczaku
pierś z kurczaka ok 500 g
cebula
2 łyżki oleju
1 jajko
bułka tarta 2-3 łyżki
zblanszowane liście czerwonej kapusty ok. 12 sztuk
3 szklanki soku z pomidorów (z kartonika)
sól, pieprz,słodka papryka w proszku
Czerwone roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku (3 szklani)
Gotową kaszę osączamy i studzimy.
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju.
Do ostudzonej kaszy dodajemy cebulę, jajko bułkę tartą, przyprawiamy solą i pieprzem , mieszamy.
2.Filet myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na podłużne paski, krótsze od liści kapusty, solimy je i oprószamy papryką słodką.
Na liściach kapusty (sparzonych przez ok 3-4 minuty) kładziemy porcje kaszy, na środek filet, zawijamy tak aby mięso było otulone kaszą. Zwijamy jak gołąbki.
3.Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sokiem pomidorowym.
Pieczemy 50 minut w 180*C.
Komentarze