Czekoladowy przekładaniec

0 (0 ocen)

Pyszne, bardzo czekoladowe ciasto z maślanym kremem o smaku kawy i anyżu...

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek,
    200g masła lub margaryny,
    200g drobnego cukru do wypieków,
    200g mąki pszennej,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    50g tartych migdałów,
    100g mlecznej czekolady,
    70g gorzkiej czekolady,
    2 łyżki konfitury z truskawek.

    Krem:
    250g masła,
    1 litr mleka,
    2 budynie czekoladowe z cukrem,
    1/2 szklanki brązowego cukru,
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
    szczypta mielonego anyżu,
    100g mlecznej czekolady,
    50g płatków migdałowych.

Czekoladowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem do białości, ok. 7 minut. Następnie kolejno dodawać żółtko. Dodać konfiturę i dokładnie wymieszać. Dodać stopioną na parze i lekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.
  • 2. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować, wlać rozpuszczone budynie. Stale mieszając, gotować 1 minutę na małym ogniu. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości, stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać kawę i mielony anyż, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Na wierzchu rozsmarować stopioną czekoladę. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy