Czekoladowy burak

0 (0 ocen)

Zaskakujące połączenie gorzkiej czekolady i buraka. Burak nie jest wyczuwalny w smaku, za to utrzymuje jego wilgoć. Polecam spróbować.

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
    1 większy surowy burak ok 250g
    3 duże jaja
    120 cukru białego lub 200g brązowego
    100ml oleju słonecznikowego
    100g mąki
    50g mielonych na pył migdałów
    1/4 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku

Czekoladowy burak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladowy burak 1. Czekoladę rozpuścić, ostudzić. Surowego buraka zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Odcisnąć z niego sok. Jajka ubić z cukrem, dodać olej. Wymieszać i dodać ostrożnie sodę, proszek, mąkę, migdały. Najlepiej wszystko przesiać na sitku. Delikatnie ale stanowczo wymieszać wszystko łyżką. Dodać do ciasta buraka i czekoladę. Delikatnie wymieszać. Piec 60 minut w 180 stopniach. Piec w blaszce ok 24x24cm. Po upieczeniu ciasto pozostawić chwilę w wyłączonym piekarniku.
  • czekoladowy burak 2. Dowolnie dekorować

Komentarze

Podobne przepisy