Czekoladowo-serowy miodownik

0 (0 ocen)

Pycha :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 1/2 szkl. mąki
    1/2 szkl. kakao
    1 szkl. cukru
    30 dag margaryny Palma z murzynkiem
    2 jajka
    4 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody

    Masa serowa:
    1 kg sera mielonego (użyłam z wiaderka)
    1 szkl. cukru
    10 dag margaryny Palma z murzynkiem
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl mleka
    sok i starta skórka z 1 cytryny

Czekoladowo-serowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Każdy placek upiec osobno (forma 25/35 cm.) w tem. 180*C przez 20 min. Wystudzić.
  • masa 2. Masa:
    Zmielony twaróg włożyć do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać.
  • masa 3. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zagotowania się masy. Na końcu dodać tartą skórkę i sok z cytryny. Gorącą masą przekładać ciasto.

Porady

Wierzch udekorować polewą lub posmarować masą i posypać pokruszonymi resztkami ciasta lub kakaowymi herbatnikami.

Komentarze

Podobne przepisy