Masa serowa:
1 kg sera mielonego (użyłam z wiaderka)
1 szkl. cukru
10 dag margaryny Palma z murzynkiem
1 cukier waniliowy
4 jajka
2 budynie waniliowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mleka
sok i starta skórka z 1 cytryny
Czekoladowo-serowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Każdy placek upiec osobno (forma 25/35 cm.) w tem. 180*C przez 20 min. Wystudzić.
2.Masa:
Zmielony twaróg włożyć do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać.
3.Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zagotowania się masy. Na końcu dodać tartą skórkę i sok z cytryny. Gorącą masą przekładać ciasto.
Porady
Wierzch udekorować polewą lub posmarować masą i posypać pokruszonymi resztkami ciasta lub kakaowymi herbatnikami.
Komentarze