Torcik serowy czekoladowo - wiśnowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko ubić z cukrami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i upiec cienki biszkopt w temp 180*C ok 10 min. Po przestygnięciu zdrapać skórkę i ponownie włożyć do tortownicy wyścielonej folią spożywczą.
2.Wiśnie z cukrem zagotować, zmiksować blenderem i uzupełnić wodą lub sokiem wiśniowym do 0.5 l . Ponownie zagotować, zdjąć piankę i dodać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia i odstawić do stężenia.
3.Żelatynę wsypać do dwóch szklaneczek po 1 łyżce. Do każdej dodać 3 łyżki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia.
4.Czekolady połamać, włożyć do dwóch misek, dodać po 1 łyżce kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
5.Śmietanę ubić z cukrem i serkiem, podzielić na dwie części. Do jednej dodać gorzką czekoladę i jedną porcję żelatyny. Szybko wymieszać i niedbale wyłożyć na biszkopt.
6.Do drugiej części dodać rozpuszczoną białą czekoladę, drugą porcję żelatyny i szybko wymieszać. Wyłożyć na ciemny serek.
7.Łyżeczką zrobiłam kilka dziurek i wlałam tężejącą masę wiśniową.
8.Na wierzch wylać resztę masy wiśniowej i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Dowolnie udekorować.
Porady
W sezonie torcik robię ze świeżych wiśni, ten zrobiłam z mrożonych. Można też galaretkę rozpuścić w soku wiśniowym.
Komentarze