TORT URODZINOWY CZEKOLADOWO-SEROWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tort z kremami czekoladowo-serowymi. Tort z polewa czekoladową, rozetkami i ozdobami czekoladowymi. Tort urodzinowy, piekłam dla koleżanki.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -220 g. cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. maki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -dżem wiśniowy-410 g.
    -1/2 szklanki gorącej wody

    krem serowy-czekoladowy, ciemny:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 gorzka czekolada
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -1 krem czekoladowy,do tortów-w proszku
    -1/2 sera z wiaderka tj. 500 g.
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem serowy-czekoladowy, jasny:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 biała czekolada
    -1/3 szklanki cukru pudru
    -1 krem tiramisu, do tortów-w proszku
    -1/2 sera z wiaderka tj. 500 g.
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    polewa:
    -1/2 margaryny 125 g.
    -5 łyżek cukru pudru
    -2 łyżki kakao
    -3 łyżki wody
    -1 łyżki żelatyny
    -ok.3 łyżek gorącej wody
    -5 łyżek kwaśnej śmietany

    ozdoby czekoladowe:
    -1 gorzka czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Dżem wiśniowy

Tort urodzinowy czekoladowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić. Przekroić na 3 krążki.
  • 2. nasączenie - Dżem przełożyć do miseczki, wlać gorącej przegotowanej wody i wymieszać. Nasączyć połową,pierwszy krążek biszkoptowy w tortownicy, oraz drugi na jakiejś podstawce.
  • 3. krem ciemny-
    Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Można i całą noc.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z pudrem, potem kremem w proszku. Dodać porcjami ser i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.
  • 4. Wyłożyć na nasączony blat biszkoptowy w tortownicy.Przykryć drugim nasączonym blatem.
  • 5. krem jasny-
    Postąpić jak z ciemnym. Lecz przed dodaniem żelatyny, odjąć 1/4 kremu na rozetki. Do reszty dolewać żelatynę i zmiksować.
    Wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Całość schłodzić.
  • polewa 6. polewa czekoladowa-
    Wymieszać kakao z pudrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort .Boki smarować pędzelkiem albo łopatką.
  • rozetki i ozdoby 7. rozetki-
    Jak polewa już trochę stwardnieje, zrobić rozetki z pozostawionego kremu.
  • 8. ozdoby czekoladowe-
    Czekoladę rozpuścić nad parą.Wlać do rożka papierowego. Namalować ozdoby w/g własnej fantazji, na papierze. Schłodzić i jak stwardnieją, delikatnie odkleić i poukładać na torcie.Ozdoby można zrobić wcześniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować