Cytrynowe ciacho na zimno

0 (0 ocen)

Smak mocno cytrynowej i kwaskowatej masy, przełamany słodką i lekką pianką- PYCHA!

Składniki:

  • Biszkopty

    MASA CYTRYNOWA:

    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki soku z cytryny ( ok 2-3 cytryny)
    1 i 1/2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    200 g masła

    PIANKA:

    1 galaretka cytrynowa
    330 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru

    LUKIER:

    sok z połowy cytryny
    cukier puder

Cytrynowe ciacho na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA BUDYNIOWA: Sok z cytryn, szklankę wody i cukier zagotować. W 1/2 szklanki wody, roztrzepać budynie i mąkę i wlać do gotującego się syropu. Mieszać energicznie i chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce zimnego budyniu.

    PIANKA: Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem i stopniowo dodawać tężącą galaretkę.
    W tortownicy 26 cm wyłożonej papierem ułożyć ściśle biszkopty, polać je lukrem, zrobionym z soku i cukru (ma być gęsty). Wyłożyć masę cytrynową i piankę. Ozdobić czekoladą lub polewą.

Porady

Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy