Cynamonowy pudding ryżowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczny deser, który nie wymaga wiele wysiłku:)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    100g ryżu
    600ml mleka
    100ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru – do smaku można dać więcej lub mniej
    Laska kory cynamonu
    Cukier waniliowy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Cynamonowy pudding ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać mlekiem i śmietanką, wrzucić cynamon. Całość mieszając dość często, gotować ok. 40 minut aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Gdy masa zacznie gęstnieć wyjąc cynamon. Pod koniec posłodzić i dołożyć cukier waniliowy oraz mąkę rozmieszaną w 3 łyżkach mleka. Ponownie chwilę zagotować. Pudding przełożyć do miseczek bądź kokilek. Zimne włożyć do lodówki na co najmniej 3 – 4 godziny. Serwować same lub z dowolnymi owocowymi sosami.

Porady

na dno miseczek przed włożeniem puddingu można dać rodzynki, ułatwi to późniejsze wyjmowanie deseru.

Komentarze

Podobne przepisy