250 g mąki pszennej, 120 g cukru pudru, 120 g miękkiego masła, 2 jajka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g rodzynek, 50 g skórki pomarańczowej, 1,5 łyżeczki mielonego imbiru, sól do smaku
Cwibak imbirowy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki i skórkę pomarańczową zalewam ciepłą wodą, odstawiam na kilka godzin. Formę wykładam papierem do wypieków. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni. Masło ucieram z cukrem, a na koniec dodaję jajka i mieszam. Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, imbirem, solą, dodaję odcedzone rodzynki i skórkę pomarańczową, mieszam. Suche składniki stopniowo dodaję do masła z jajkami i cukrem. Mieszam , aż do uzyskania jednolitej masy. masę przekładam do przygotowanej formy, wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około 40 minut.
Komentarze