Ciasto z miodem.

0 (0 ocen)

Ulubione ciasto mojej mamy.

Składniki:

  • Produkty:
    Ciasto:
    3 szkl.mąki,2/3 szkl.cukru,15 dag masła,2 jaja,2 łyżki miodu,2 łyżeczki sody oczyszczonej.
    Masa orzechowa:
    25 dag orzechów włoskich,7-8 dag masła,5 łyżek cukru,2 łyżki miodu.
    Krem budyniowy:
    3 szkl.mleka,cukier 0,5 szkl,25 dag masła,2 opakowania budyniu śmietankowego.

Ciasto z miodem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Z podanych składników zagnieśćciasto.Połowę przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy 25cm x 40 cm,wyrównać powierzchnię.Piec ok.10 min. W temp.180°C,wystudzić,wyjąć z formy.W tej samej formie rozłożyć resztę surowego ciasta.Przygotować masę orzechową.Masło z cukrem i miodem podgrzewać,ciągle mieszając,aż oba składniki się rozpuszczą.Dodać posiekane orzechy,wymieszać i rozmasować na surowym cieście.Piec ok.10 min w 180°C.Zrobić krem budyniowy:dwa opakowania bydyniu ugotować w 3 szklankach mleka,dosładzając cukrem.Masło utrzeć na puch i nadal ucierać, dodawać zimny budyń.Na upieczonym i wystudzonym blacie ciasta rozmasować krem budyniowy.Przykryć go upieczonym i wystudzonym ciastem z masą orzechową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy