Ciasto "Gruszki z miodem”

4.5 (152 ocen)

  • 40 min

Mąż poprosił mnie o ciasto z gruszkami, wymyśliłam sobie takie i powiem mało skromnie, że jest pyszne:))

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto miodowe:
    350g mąki
    ½ szklanki miodu
    100g margaryny
    2 łyżki śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko

    Ciasto ciemne:
    200g kefiru
    130 gramów mąki
    70 gramów cukru
    1/3 szklanki oleju
    1 jajko
    1łyżka kakao
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa gruszkowa:
    1kg gruszek – waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych
    5 łyżeczek żelatyny
    Cukier do smaku – wedle uznania i słodkości owoców

    Masa śmietanowa:
    330ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Ciasto "gruszki z miodem” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
  • 2. Ciasto ciemne: Jajko roztrzepać, dodać do nich cukier oraz kefir. Rozmieszać, wsypać przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wlać olej, połączyć. Piec w blaszce pokrytej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić.
  • 3. Masa gruszkowa: Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Po 10 minutach, zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić. Gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podlać 1/3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, prażyć aż lekko zmiękną. Do gorących wlać ciepłą żelatynę, dokładnie połączyć. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać lekko tężejącą galaretkę. Krótko zmiksować.
  • 5. Przełożenie:
    Na pierwsze ciasto miodowe wyłożyć po połowie masy gruszkowej i śmietanowej. Przykryć je ciemnym ciastem. Na niego wyłożyć ostatnią część masy gruszkowej i śmietanowej. Przykryć całość ciastem miodowym. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować