Ciasto "gruszki z miodem” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia.
2.Ciasto ciemne: Jajko roztrzepać, dodać do nich cukier oraz kefir. Rozmieszać, wsypać przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wlać olej, połączyć. Piec w blaszce pokrytej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić.
3.Masa gruszkowa: Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody. Zostawić do napęcznienia. Po 10 minutach, zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić. Gruszki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podlać 1/3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, prażyć aż lekko zmiękną. Do gorących wlać ciepłą żelatynę, dokładnie połączyć. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
4.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać lekko tężejącą galaretkę. Krótko zmiksować.
5.Przełożenie:
Na pierwsze ciasto miodowe wyłożyć po połowie masy gruszkowej i śmietanowej. Przykryć je ciemnym ciastem. Na niego wyłożyć ostatnią część masy gruszkowej i śmietanowej. Przykryć całość ciastem miodowym. Wierzch polać polewą.
Komentarze