" Ciasto pomarańczowe z papają "

5 (1 ocen)

  • 15 min

Delikatne ucierane ciasto z owocami papai.

  • 15 min

Składniki:

  • - mąka pszenna - 2,5 szklanki
    - cukier - 1 szklanka
    - śmietana 18% kwaśna - 250 ml
    - jajko - 3 szt
    - proszek do pieczenia - 1 łyżka
    - cukier waniliowy - 1 op
    - sól - 1 szczypta
    - skórka otarta z pomarańczy - 1 łyżka
    - olejek pomarańczowy - 5 kropel
    - papaja w puszcze - 200 g
    - cukier puder do posypania - 50 g

" ciasto pomarańczowe z papają " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy pianę mikserem.

    Do ubitej dodajemy szczyptę soli , stopniowo cukier i żółtka
    ( cały czas ucierając ).

    Następnie dodajemy śmietanę po jednej łyżce
    ( nie należy długo miksowac ze śmietaną ).

    Do tak przygotowanej masy dodajemy po jednej łyżce przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę delikatnie miksując.

    Wrzucamy skórkę otartą z pomarańczy i kilka kropel olejku.

    Dokładnie mieszamy.

    Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy, a następnie układamy owoce papai obtoczone delikatnie w bułce tartej.

    Pieczemy w temperaturze 180C przez ok. 45 min.

    Posypujemy obficie cukrem pudrem!

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy