Ciasto pani waleska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać margarynę startą na tarcę. Żółtka i śmietanę oraz proszek do pieczenia i 10 dag cukru pudru . To wszystko dobrze wyrobić. Zagniecione ciasto podzielić na dwie równe części-obydwie rozwałkować ,posmarować powidłami. Ubić pianę z 6 białek dodając 5 dag cukru pudru.
Ubitą pianę wyłożyć na powidła. Posypać pokrojonymi orzechami i piec dwa jednakowe placki ok.25 min
Ugotować krem-do szklanki zimnego mleka dodać cukier, cukier waniliowy oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną to wszystko wymieszać. Zagotować pozostałe mleko dodając do niego poprzednio wymieszane składniki i ugotować budyń. Po wystudzeniu dodać masło i 2 żółtka utrzeć krem.
Połozyć pierwszy placek orzechami do góry na to położyć wcześniej przygotowany krem i przykryć drugim plackiem.
2..
Porady
Ciasto można polać delikatnie czekoladą. Najlepiej przygotować dzień przed podaniem.
Komentarze