Ciasto Pani Waleska

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepis dostałam od mojej kochanej babci

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki,20 dag margaryny,15dag cukru pudru, 2 łyżki śmietany 4 żółtka , 6 białek , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 dag orzechów włoskich, 1 słoik powideł śliwkowych lub inny dżem

    Krem:1/2 litra mleka,4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy ,2 łyżki mąki pszennej , 2 łyżki mąki kartoflanej 1kosta masła , 2 żółtka

Ciasto pani waleska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać margarynę startą na tarcę. Żółtka i śmietanę oraz proszek do pieczenia i 10 dag cukru pudru . To wszystko dobrze wyrobić. Zagniecione ciasto podzielić na dwie równe części-obydwie rozwałkować ,posmarować powidłami. Ubić pianę z 6 białek dodając 5 dag cukru pudru.
    Ubitą pianę wyłożyć na powidła. Posypać pokrojonymi orzechami i piec dwa jednakowe placki ok.25 min
    Ugotować krem-do szklanki zimnego mleka dodać cukier, cukier waniliowy oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną to wszystko wymieszać. Zagotować pozostałe mleko dodając do niego poprzednio wymieszane składniki i ugotować budyń. Po wystudzeniu dodać masło i 2 żółtka utrzeć krem.
    Połozyć pierwszy placek orzechami do góry na to położyć wcześniej przygotowany krem i przykryć drugim plackiem.
  • 2. .

Porady

Ciasto można polać delikatnie czekoladą. Najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy