Ciasto mrożone z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopic . 200 g herbatników rozdrobić na drobny mak. Masło i ciastka połączyć. Wyłożyć na dno wcześniej wysmarowanej formy (24×24)olejem ( dobrze przycisnąć ręką) . Wstawić na 30 min do lodówki.
2.Brzoskwinie odsączyć z syropu. Najlepiej wyłożyć na papierowy ręcznik.
3.Żółtka z cukrem ubić w kąpieli wodnej na gładką kremowa jasno żółta masę. Zaraz zdjąć masę jajeczną i szybko wstawić do miski zimną wodą.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę następnie połączyć delikatnie z masą jajeczną.
4.Na kruchy wcześniej przygotowany spód wylać 1/3 masy położyć herbatniki zalać następną porcją masy znowu wyłożyć herbatniki i resztę masy na wierzch ułożyć brzoskwinie . ( ja osobiście kładę cienkie plasterki ściśle obok siebie ).
5.Ciasto wkładamy do zarażalnika na min 7 godzin . Ciasto przed podaniem musi dobre 45 min stać w temp. pokojowej . Wtedy jest delikatne i kremowe.
Porady
Najlepiej gdy ciasto zrobimy dzień wcześniej o mroźny całą noc.
Komentarze