Ciasto mrożone z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo delikatne ciasto rozpływa się w ustach . Idealne na cipełen letnie dni.

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g Masła
    200 g + 18 sztuk herbatników maślanych
    1 puszka ( 425 ml ) brzoskwin
    6 żółtek ( M)
    100 g cukru
    600 g śmietany 30 %
    Olej do formy

Ciasto mrożone z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopic . 200 g herbatników rozdrobić na drobny mak. Masło i ciastka połączyć. Wyłożyć na dno wcześniej wysmarowanej formy (24×24)olejem ( dobrze przycisnąć ręką) . Wstawić na 30 min do lodówki.
  • 2. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Najlepiej wyłożyć na papierowy ręcznik.
  • 3. Żółtka z cukrem ubić w kąpieli wodnej na gładką kremowa jasno żółta masę. Zaraz zdjąć masę jajeczną i szybko wstawić do miski zimną wodą.
    W osobnym naczyniu ubić śmietanę następnie połączyć delikatnie z masą jajeczną.
  • 4. Na kruchy wcześniej przygotowany spód wylać 1/3 masy położyć herbatniki zalać następną porcją masy znowu wyłożyć herbatniki i resztę masy na wierzch ułożyć brzoskwinie . ( ja osobiście kładę cienkie plasterki ściśle obok siebie ).
  • 5. Ciasto wkładamy do zarażalnika na min 7 godzin . Ciasto przed podaniem musi dobre 45 min stać w temp. pokojowej . Wtedy jest delikatne i kremowe.

Porady

Najlepiej gdy ciasto zrobimy dzień wcześniej o mroźny całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy