Ciasto jaglano-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zdrowe ciasto, nie tylko dla miłośników kokosów!

  • 45 min

Składniki:

  • Spód:
    -woreczek ugotowanej kaszy jaglanej;
    -3 łyżki miodu;
    -jajko;
    -3 łyżki mąki np. 2 kokosowej+1 jaglanej.
    Masa:
    -puszka mleczka kokosowego;
    -3 łyżki miodu;
    -1,5 szklanki wiórków kokosowych.
    Dodatkowo:
    -2 łyżki oleju kokosowego.

Ciasto jaglano-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej mleczko kokosowe wkładamy do lodówki.
    Składniki na spód łączymy ze sobą, zagniatamy. Tortownice smarujemy olejem kokosowym i ciastem wylepiamy dno i boki.
    Pieczemy ok.30 minut w temp.180 stopni.
    Mleczko kokosowe wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy gęstą warstwę i miksujemy do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Wiórki kokosowe mieszamy z miodem oraz wodą kokosową pozostałą z mleka kokosowego.
    Łączymy obie masy i wykładamy na upieczony spód.
    Chłodzimy przez około 2 godziny.

Porady

Mleczko kokosowe najlepiej wstawić do lodówki dzień wcześniej, aby odpowiednio się rozwarstwiło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy