Ciasto jaglano-marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Słodycze również mogą być zdrowe, szczególnie te pieczone z warzywami. Marchewka i dynia to połączenie doskonałe. Mega wilgotne i wbrew pozorom puszyste. Trochę się go obawiałam, szczególnie dlatego że, dałam mąkę żytnią, czy wyrośnie, czy w ogóle się uda, okazało się że niepotrzebnie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Tortownica 22 cm

    Składniki:
    Ciasto:
    10 dag marchewki
    10 dag dyni
    1 szklanka płatków jaglanych
    1 szklanka mleka kokosowego
    ½ szklanki syropu klonowego
    1 łyżka ksylitolu
    2 jajka
    18 dag mąki żytniej chlebowej typ 720
    10 dag masła
    3 łyżki rodzynek
    3 łyżki żurawiny
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    ½ łyżeczki soli

    Polewa:
    10 dag czekolady
    1 czubata łyżka oleju kokosowego
    2 łyżki mleka sojowego
    1 łyżka syropu klonowego
    Orzechowy krokant do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Słodycze Syropy

Ciasto jaglano-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15ca7a1 1. Ciasto:

    Obraną marchewkę, i dynię w jednakowych proporcjach zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę wymieszać z solą, mielonym kardamonem oraz proszkiem do pieczenia i sodą.


    Mleko kokosowe podgrzać w rondelku aby było gorące, wymieszać z ksylitolem i syropem klonowym wsypać płatki jaglane, żurawinę i rodzynki, wymieszać, odstawić aby płatki zmiękły i wchłonęły płyn.
  • image-0gc906r 2. Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć na puch, ucierając wbijać po jednym jajku, do masy dodać namoczone i wystudzone płatki, mąkę i na samym końcu starte warzywa. Wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
  • image-054mobc 3. Polewa:
    Wszystkie składniki umieścić w miseczce ustawić nad kąpielą wodną, mieszać do rozpuszczenia. Zimne ciasto polać polewą, posypać orzechowym krokantem.

    Słodkich wypieków!

Porady

Jeśli chcemy upiec to ciasto w tradycyjnej blaszce składniki należy podwoić i wydłużyć czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować