Ciasto gruszkowe z whiskey - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić nad parą, dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i upiec w wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Mleko zagotować z wanilią i przestudzić. Laskę wanilii usunąć. Żółtka ubić z cukrem, powoli dolać mleko. Garnek po mleku opłukać i przelać do niego masę mleczno - jajeczną. Podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić, mieszając, by nie utworzył się kożuch. Biszkopt przekroić na dwa płaty, przełożyć marmoladą i ponownie złożyć. Następnie ciasto pokroić na plasterki, wyłożyć nimi dno i boki szklanej misy i całość skropić whiskey, ułożyć na biszkoptowych plasterkach i pokryć kremem jajeczno - mlecznym. Misę przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną, wisienkami i migdałami.
Komentarze