CIASTO GRUSZKOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lubię upiec coś słodkiego dla całej rodziny. Przepis ma od cioci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 4 szk. mąki
    - 7 żółtek
    - 4 łyżki cukru
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 kostka masła
    - 2 łyżki kakao
    - łyżka cynamonu
    - aromat migdałowy
    - 3 budynie waniliowe
    - 1l mleka
    - 1 1/2 kg gruszek
    - cukier puder

Ciasto gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia, kakao i cukru zagnieść ciasto. Dodaj aromat. 1/3 ciasta odłóż do zamrażalnika. Pozostałe ciasto schłódz w lodówce.
    Gruszki zetrzyj na tarce i wymieszaj z łyżką cynamonu. Zlej nadmiar soku
    Cisto rozwałkuj i wyłóż nim dużą blachę. Przełóż gruszki. Budynie ugotuj na litrze mleka i wylej na gruszki. Ciasto z zamrażalki zetrzyj na budyń.

    Piecz 55 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
    Posyp pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy