Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i wyśmienicie smakuje. Nadaje się na większe uroczystości.

Składniki:

  • Ciasto: 20 dag mąki
    ● 70 ml mleka
    ● 3 jajka
    ● 2 łyżki kakao
    ● 22 dag cukru
    ● łyżeczka cukru waniliowego
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 15 dag masła lub margaryny.
    Bita śmietana: 750 ml kremówki
    ● 3/4 szkl. cukru pudru.
    Oraz: wiśnie (z konfitury lub kompotu)
    ● mleczna czekolada
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy, studzimy i wlewamy do miski. Dodajemy
    pozostałe składniki ciasta. Miksujemy. Wlewamy
    do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy
    (śr. 24 cm). Pieczemy ok. 40 minut na najwyższym poziomie
    piekarnika rozgrzanego
    do temperatury
    185 °C. Studzimy,
    przekrawamy na pół.
  • 2. Masło roztapiamy, studzimy i wlewamy do miski. Dodajemy
    pozostałe składniki ciasta. Miksujemy. Wlewamy
    do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy
    (śr. 24 cm). Pieczemy ok. 40 minut na najwyższym poziomie
    piekarnika rozgrzanego
    do temperatury
    185 °C. Studzimy,
    przekrawamy na pół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy