Ciastka z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te ciasteczka piekła moja teściowa. Dzisiaj to ja zachwycam nimi moją rodzinę! Proste, a takie pyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 kostka margaryny (250g)
    - 8 dag drożdży
    - 250 ml kwaśnej śmietany
    - mąki tyle, ile się wgniecie
    - marmolada
    Lukier:
    - woda/ sok z cytryny/ śmietana

Ciastka z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Rozpuść margarynę. Kiedy ostygnie, wymieszaj ją dokładnie z drożdżami i ze śmietaną. Dodaj tyle mąki, ile się wgniecie, aby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie. Wyrób ciasto dokładnie, aby nie było żadnych grudek. Następnie rozwałkuj je na stolnicy dość cienko. Krój na kwadraty. Na środku każdego kwadracika kładź marmoladę. Zagnij przeciwległe rogi, a na ich zlepieniu mocno naciśnij palcem, aby nie rozkleiły się w trakcie pieczenia. Piecz w 180 stopniach do zrumienienia ciasteczek.
  • 2. Lukier:
    Wymieszaj cukier puder z wodą/ sokiem z cytryny lub ze śmietaną, aby nie był zbyt rzadki. Pokryj lukrem ciastko.

Porady

Lukruj ciastka, kiedy będą już całkiem wystudzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy