Oprócz tak zdrowego dodatku jakim jest dynia bazą będzie mąka ryżowa, więc wypiek można podciągnąć pod te z cyklu bezglutenowych.Ciasteczka sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym ze względu na swoje aromatyczne dodatki :)
Ciasteczka ryżowo-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąkę. Na sam koniec dokładamy puree, a także imbir.
2.Masę przekładamy na stolnicę i formujemy z niej kulkę- wstawiamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą kolejno rozwałkowujemy, wycinamy z niej dowolne kształty o grubości 6mm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto.
3.Ciasteczka pieczemy w 180°C przez 20-25 minut, aż się zarumienią.
Przekładamy, a po wystudzeniu możemy przełożyć je ulubioną konfiturą- użyłam śliwkowej. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Komentarze