Ciasteczka ryżowo-dyniowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Oprócz tak zdrowego dodatku jakim jest dynia bazą będzie mąka ryżowa, więc wypiek można podciągnąć pod te z cyklu bezglutenowych.Ciasteczka sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym ze względu na swoje aromatyczne dodatki :)

  • 40 min

Składniki:


  • 1½ szklanki mąki ryżowe (275g)
    120g miękkiego masła
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru pudru (60g)
    puree z dyni (110g)
    szczypta soli, starty imbir
    powidła śliwkowe

Ciasteczka ryżowo-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąkę. Na sam koniec dokładamy puree, a także imbir.
  • 2. Masę przekładamy na stolnicę i formujemy z niej kulkę- wstawiamy na godzinę do lodówki.
    Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą kolejno rozwałkowujemy, wycinamy z niej dowolne kształty o grubości 6mm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto.
  • 3. Ciasteczka pieczemy w 180°C przez 20-25 minut, aż się zarumienią.
    Przekładamy, a po wystudzeniu możemy przełożyć je ulubioną konfiturą- użyłam śliwkowej. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy