Ciasteczka kokosowe z kremem cytrynowym

0 (0 ocen)

Słodkie kokosowe ciasteczka przełożone pysznym cytrynowym kremem.

Składniki:

  • 3 białka
    3/4 szklanki cukru
    150g wiórków kokosowych
    szczypta soli

    KREM CYTRYNOWY:
    1 jajko
    1 żółtko
    1/4 szklanki soku z cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
    50g masła
    1/3 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ciasteczka kokosowe z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KREM: za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać w małym garnuszku jajko i żółtko z cukrem. Postawić na małym ogniu i podgrzewając dodać masło, mąkę ziemniaczaną, wlać sok i skórkę z cytryny. Cały czas kontrolując krem podgrzewać, aż będzie gęsty. Wystudzić.
  • 2. CIASTECZKA: białka ubić z solą na sztywno. Dodawać porcjami cukier i miksować, aż całkiem się rozpuści. Wsypać wiórka kokosowe i wymieszać łopatką. Piana znacznie opadnie. Masę wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką tworzyć placuszki, zachowując odstępy. Można też użyć rękawa cukierniczego bez końcówki. Piec w 180*C przez 20min. Wystudzone ściągać z papieru i sklejać po dwa ciasteczka przekładając kremem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy