Ciasteczka z kremem cytrynowym

3.5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasteczka dla wielbicieli cytrynowych smaków. Przygotowanie ciasteczek musimy podzielić na 2 etapy - przygotowanie kremu cytrynowego a później masy na ciasteczka.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem cytrynowy:
    2 duże jajka
    2 żółtka
    160g drobnego cukru do wypieków
    80g masła
    skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn

    Ciastka, około 40 sztuk
    180g masła, w temperaturze pokojowej
    pół szklanki cukru pudru
    1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    cukier waniliowy
    1 łyżka otartej skórki z cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Jajko

Ciasteczka z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem cytrynowy 1. Krem cytrynowy:
    Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier rózgą kuchenną. Podgrzewać na małej mocy palnika (najmniejszy palnik), cały czas mieszając. Od razu dodajemy masło, otartą skórkę i sok z cytryny. Mieszamy cały czas do zagotowania i zgęstnienia kremu.
    Przelać do wyparzonego słoika, zamknąć.
    Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
  • Ciastka z kremem cytrynowym 2. Masa na ciastka:
    Masło z cukrami utrzeć mikserem do białości i puszystości. Dalej miksując dodawać jajko, skórkę i sok z cytryny - masa może się oważyć nie ma to znaczenia ponieważ po dodaniu mąki wszystko wróci do normy.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Zmiksować.
    Dłonie obsypać mąką, z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce.
  • Ciastka z kremem cytrynowym 3. Przygotowanie ciastek do pieczenia:
    Przygotować dwie płaskie blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta formować nieduże kulki (około 13, 14g), układać na blaszkach w odstępach. Każde ciastko lekko spłaszczyć i zrobić w nim szerokie i głębokie wgłębienie - najlepiej zakrętką od alkoholu, którą maczamy w mące. Wgłębienia wypełnić kremem cytrynowym - 1 łyżeczka na 1 ciastko.
    Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.
    Ciastka przechowujemy do 7 dni.

Porady

Masa na ciastka jest dość klejąca, dlatego musimy posypać dłonie mąką przed uformowaniem kuli, a także maczać nakrętkę w mące przy robieniu wgłębień. Wgłębienia robimy prawie do samego dna, żeby nie uciekł nam krem. Ciastka rozkładamy na dwie blachy ponieważ sporo rosną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jajka Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować