Ciasteczka z kremem cytrynowym

  • wyświetlono: 99 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasteczka dla wielbicieli cytrynowych smaków. Przygotowanie ciasteczek musimy podzielić na 2 etapy - przygotowanie kremu cytrynowego a później masy na ciasteczka.

IMG_20190816_115618
  • 40 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Krem cytrynowy:
2 duże jajka
2 żółtka
160g drobnego cukru do wypieków
80g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn

Ciastka, około 40 sztuk
180g masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru pudru
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
cukier waniliowy
1 łyżka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasteczka z kremem cytrynowym

  • Krem cytrynowy1. Krem cytrynowy:
    Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
    W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier rózgą kuchenną. Podgrzewać na małej mocy palnika (najmniejszy palnik), cały czas mieszając. Od razu dodajemy masło, otartą skórkę i sok z cytryny. Mieszamy cały czas do zagotowania i zgęstnienia kremu.
    Przelać do wyparzonego słoika, zamknąć.
    Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
  • Ciastka z kremem cytrynowym2. Masa na ciastka:
    Masło z cukrami utrzeć mikserem do białości i puszystości. Dalej miksując dodawać jajko, skórkę i sok z cytryny - masa może się oważyć nie ma to znaczenia ponieważ po dodaniu mąki wszystko wróci do normy.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Zmiksować.
    Dłonie obsypać mąką, z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce.
  • Ciastka z kremem cytrynowym3. Przygotowanie ciastek do pieczenia:
    Przygotować dwie płaskie blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta formować nieduże kulki (około 13, 14g), układać na blaszkach w odstępach. Każde ciastko lekko spłaszczyć i zrobić w nim szerokie i głębokie wgłębienie - najlepiej zakrętką od alkoholu, którą maczamy w mące. Wgłębienia wypełnić kremem cytrynowym - 1 łyżeczka na 1 ciastko.
    Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Można oprószyć cukrem pudrem.
    Ciastka przechowujemy do 7 dni.

Porady

Masa na ciastka jest dość klejąca, dlatego musimy posypać dłonie mąką przed uformowaniem kuli, a także maczać nakrętkę w mące przy robieniu wgłębień. Wgłębienia robimy prawie do samego dna, żeby nie uciekł nam krem. Ciastka rozkładamy na dwie blachy ponieważ sporo rosną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkacytrynamąkamasło

Komentarze

Podobne przepisy

image-1qgbyqd

Dodane przez: Konto nieaktywne

Maślane ciasteczka z cytrynową nutą

Ciasteczka są kruche, maślane i...

Kruche ciasteczka cytrynowe z bakaliami

Dodane przez: ania-gotuje

Kruche cytrynowe ciasteczka z bakaliami

Wspaniałe, idealne na prezent kruche...

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe bez jajek.

Cytrynowe ciasteczka z makiem

Dodane przez: Kuchnia Marty

Cytrynowe ciasteczka z makiem

Cytrynowe ciasteczka z makiem są...

Ciasteczka maślane z nutą cytrynową

Dodane przez: gotowanietoproste

Ciasteczka maślane z nutą cytrynową

Kruchutkie ciasteczka które nałogowo...

Popękane ciasteczka cytrynowe

Dodane przez: dagita

Popękane ciasteczka cytrynowe

Delikatne, o smaku cytrynowym,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE