Chleb kukurydziany rodem z USA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chlebek w godzinkę.

  • 60 min

Składniki:

  • Półtorej szklanki mąki pszennej
    Półtorej szklanki mąki kukurydzianej
    3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1 i 1/4 szklanki mleka
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżka soli
    tłuszcz do foremki

Chleb kukurydziany rodem z usa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszamy ciasto. 1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni . Smarujemy foremkę ( 20x20 lub 15x20 ) tłuszczem . W misce mieszamy obie mąki ,cukier,proszek do pieczenia i sól .Masło wlać do mleka , dodać jajko i dobrze rozbełtać . Wlać wszystko do sypkich składników i wyrobić na gładką masę .Przełożyć do natłuszczonej foremki , wyrównać wierzch i upiec na mocno złoty kolor ok.45 minut .
  • Smacznego. 2. Wyjąć z piekarnika a po 10 minutach z foremki . Kroimy na duże kwadraty i zajadamy .

Porady

Najlepiej smakuje z kubkiem mleka lub jogurtem .

Komentarze

Podobne przepisy