Uwielbiam krewetki ,w wersji z chow mein w asyście zmielonych nasion kopru włoskiego ,szalotki i masła ,smakuje wybornie. Sos pikantny nadaje potrawie charakteru.
30 min
Składniki:
150 g makaronu chow mein
400 g mrożonych krewetek
1 szalotka
ząbek czosnku
2 łyżki masła
łyżeczka nasion kopru włoskiego
100 ml sosu słodko pikantnego
natka pietruszki
sól ,pieprz
Chiński makaron z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki rozmrażamy polewając ciepłą wodą ,osuszamy. Makaron przygotowujemy według przepisu ,płuczemy i odsączamy. Szalotkę kroimy w plasterki ,podsmażamy na rozgrzanym maśle ,dodajemy krewetki ,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmielone nasiona kopru. Smażymy aż krewetki będą rumiane. Do krewetek wrzucamy makaron oraz sos i podgrzewamy ciągle mieszając. Do smaku doprawiamy solą i zmielonym pieprzem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką.
Komentarze